De effecten van alcohol
De vragen ‘hoe lang blijft alcohol in je lichaam?’ en ‘hoe lang blijft alcohol in je bloed?’ worden vaak door elkaar gesteld. Toch zijn er wel degelijk verschillen.
Daarnaast zijn er individuele verschillen in hoe je lichaam op alcohol reageert. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.
Hoe lang blijft alcohol in je bloed?
Het antwoord op de vraag ‘Hoe lang blijft alcohol in je bloed?’ hangt vooral af van de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Het duurt één à anderhalf uur om één standaardglas alcohol af te breken. En let op: in tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, versnelt het drinken van water dit proces niet. Dus als je bijvoorbeeld vier standaardglazen alcohol drinkt, duurt het vier tot zes uur voordat de alcohol uit je bloed is.
Hoe lang blijft alcohol in je lichaam?
Uit je bloed (en je adem) is alcohol na een dag wel verdwenen. Maar dat betekent nog niet dat er geen alcohol meer in je lichaam zit. Zo kunnen er tot een paar dagen na het drinken van alcohol nog sporen gevonden worden in je urine. En na 90 dagen zijn er zelfs nog sporen van alcohol in je haar te vinden. Het antwoord op de vraag ‘hoe lang blijft alcohol in je lichaam?’ is dus: tot negentig dagen.
Alcoholpromillage
De term alcoholpromillage wordt gebruikt om het aantal gram alcohol per liter bloed aan te duiden. Dit verklaart ook waarom het alcoholpromillage van mensen met een fors postuur minder snel toeneemt dan dat van mensen met een klein postuur; iemand met meer lichaamsmassa heeft simpelweg meer bloed in zijn of haar lichaam.
Na het drinken van één standaardglas alcohol stijgt je alcoholpromillage naar ongeveer 0,2 à 0,3. Voor de duidelijkheid: het maximaal toegestane alcoholpromillage waarmee je nog mag autorijden is 0,2.
Gevoeligheid voor alcohol
Niet iedereen is even gevoelig voor alcohol. Zo krijgen sommige mensen na het drinken van alcohol last van verschijnselen zoals een rode blos, oftewel ‘alcohol flush’-reactie. Ook kan het gebeuren dat je eerder misselijk bent door het drinken van alcohol of eerder last hebt van hoofdpijn. Zaken die hierop invloed kunnen hebben zijn je leeftijd, je postuur, het gebruik van medicijnen, maar bijvoorbeeld ook je genetische aanleg.
Je eigen genetische aanleg voor alcoholgevoeligheid testen
Met een iGene DNA-test kun je binnenkort zien of je zelf genetische aanleg hebt voor een grotere (of juist minder grote) alcoholgevoeligheid dan anderen.
Eerst weten hoe zo’n test er uitziet, voor je er eentje bestelt? Maak een demoprofiel aan om een voorbeeld van een iGene DNA-test gratis te bekijken.