Als bij iemand uit je omgeving borstkanker wordt ontdekt, dan gaan je eerste zorgen natuurlijk uit naar degene die er door getroffen wordt. Maar later gaan er meestal ook andere vragen spelen. Is het erfelijk? Krijg ik het ook? Kan ik iets doen om het risico te verlagen?
Bij iGene houden we ons dagelijks bezig met erfelijkheid en preventie, en helpen we je graag antwoord op dit soort vragen te vinden.
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Europa krijgt in haar leven borstkanker. Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker.
Genetische aanleg voor borstkanker
Hoe groot je persoonlijke risico op borstkanker is, hangt af van verschillende factoren. Van je DNA, maar bijvoorbeeld ook van omgevingsfactoren en je leefstijl. Om een uitspraak te doen over je genetische aanleg, kijken we naar mutaties (veranderingen of foutjes) in het DNA.
Bij de meeste borstkankergevallen spelen meerdere vaak voorkomende DNA-variaties een rol. Ieder hebben ze vaak slechts kleine effecten, maar de optelsom van deze variaties (in laag-risco genen) leidt in het algemeen tot licht veranderde kansen op borstkanker. Daarnaast kan een mutatie op het CHEK2-gen het risico op borstkanker aanzienlijk verhogen, deze mutatie komt in West-Europa relatief vaak voor (ongeveer 1%).
Hoog-risicogenen en borstkanker: niet in het DNA Paspoort
In ongeveer 5% van alle borstkankergevallen is er sprake van een relatief zeldzame mutatie in een hoog-risicogen. Bekende hoog-risicogenen zijn BRCA1, BRCA2 en PALB2. Deze genen zijn betrokken bij het repareren van beschadigd DNA en het opruimen van niet te repareren DNA en worden ook wel tumor suppressor genen genoemd.
Bij iGene doen we geen uitspraak over mogelijke mutaties in het BRCA1, BRCA2 of PALB2-gen. Een mutatie in het BRCA1 of BRCA2-gen komt bij 1 op de 400 mensen voor en leidt tot een sterk verhoogd risico op borst-, eierstok- of prostaatkanker. Hoewel mutaties in deze hoog-risicogenen relatief zeldzaam zijn, wordt dat anders als er in je familie sprake is van meerdere eerstegraads verwanten met kanker op opvallend jonge leeftijd; de kans op zo’n mutatie is dan veel hoger. In dat geval is het raadzaam om een gesprek met de huisarts te plannen. Deze zal een inschatting maken of je in aanmerking komt voor een erfelijkheidsonderzoek door een klinisch geneticus. De klinisch geneticus zal (bij voldoende indicatie) een volledig gen-onderzoek verrichten en je adequaat begeleiden.
Heb je een vermoeden dat dit in jouw familie voorkomt, kijk dan op de website Het zit in de familie.
De kans op borstkanker verlagen
Wetenschappers ontdekken steeds meer over manieren om de kans op borstkanker te verkleinen. Hierdoor kun je zelf een bijdrage leveren aan het verlagen van de kans op borstkanker. iGene helpt je hierbij, door relevante wetenschappelijke informatie met je te delen in je iGene Paspoort.
Jouw kans op borstkanker verlagen?
Met een iGene Paspoort kun je direct zien of je een verhoogde of verlaagde kans loopt op tal van erfelijke aandoeningen, waaronder borstkanker. Als blijkt dat je een verhoogde kans hebt op borstkanker, krijg je bovendien gerichte informatie om deze kans te verlagen.
Een gezonde leefstijl dankzij je iGene Paspoort
Zolang je iGene Paspoort actief is, blijf je informatie ontvangen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Dus als er in de toekomst belangrijke ontdekkingen worden gedaan waarmee je de kans op borstkanker nog verder kunt verkleinen, kun je daar direct je voordeel mee doen.
Meer weten?
Ontvang gratis de publicatie:
'Langer gezond blijven dankzij de kennis van je genen: Borstkanker'
Publicatie downloaden