Aflatoxine is een natuurlijke gifstof, geproduceerd door schimmels. Aflatoxine kan voorkomen in beschimmelde mais, pinda's, noten, granen, peulvruchten en gedroogd fruit, maar ook in producten die hiervan zijn gemaakt zoals pindakaas, brood en bier.
Met name in ontwikkelingslanden, waar bovenstaande producten vaak in een warme en vochtige omgeving zijn opgeslagen, is de kans op ontwikkeling van aflatoxine aanzienlijk.
Aflatoxine is giftig voor de mens. Doordat het een stabiele en hittebestendige stof is, kan aflatoxine niet onschadelijk worden gemaakt door verhitting. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert streng op de maximale toegestane normen in voedingsmiddelen. Hierdoor is de kans op blootstelling klein.
Aflatoxine en jouw gezondheid
Er zijn gezondheidseffecten die samenhangen met een besmetting met aflatoxine.
iGene Paspoort
iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het beperken van aflatoxine voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.