Antioxidanten verlagen het risico op macula-degeneratie
Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde antioxidanten en carotenoïden (met name luteïne en zeaxanthine) de ontwikkeling en progressie van macula-degeneratie kan afremmen. Luteïne en zeaxanthine komen met name voor in de macula en fungeren daar als antioxidant. Ze zijn mede van belang voor een goed gezichtsvermogen. Deze antioxidanten krijg je binnen door voldoende groente en fruit te eten. Met name groene groenten als spinazie, andijvie, boerenkool en broccoli zijn rijk aan luteïne en zeaxanthine.
In een recent verschenen studie is aangetoond dat de progressie van macula-degeneratie afgeremd kan worden met een combinatiesupplement met vitamine C, vitamine E, luteïne, zeaxanthine, koper, zink en omega-3 vetzuren. Er zijn ook aanwijzingen dat deze micronutriënten het risico op macula-degeneratie verlagen.
Let op: slik niet zomaar multivitamines of supplementen in de veronderstelling dat de kans op macula-degeneratie hierdoor verlaagd wordt. Sommige micronutriënten kunnen in hoge concentratie juist een averechts effect hebben of andere risico’s met zich meebrengen. Overleg altijd eerst met een oogarts of het slikken van supplementen zinvol kan zijn.