X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Dagelijkse beweging

Lichamelijke beweging heeft een gunstig effect op de gezondheid. In het algemeen wordt geadviseerd om dagelijks minimaal een half uur lichamelijk actief te zijn. Voor je dagelijkse beweging hoef je echt niet elke dag naar de sportschool; het is vooral belangrijk om in je dagelijkse routine meer te bewegen. Neem bijvoorbeeld elke trap die je tegenkomt, maak vaker een wandeling, doe de boodschappen op de fiets, loop rond tijdens telefoongesprekken, sta eens op voor een ander of doe dagelijks kleine oefeningen. Ook tuinieren en schoonmaken zorgen voor lichaamsbeweging. Aangezien er geen nadelen verbonden zijn aan dagelijks een half uur bewegen, is het aan te bevelen om voldoende beweging in te passen in je normale levenspatroon.

Lichamelijke beweging en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met lichamelijke beweging.

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op prostaatkanker

Er zijn aanwijzingen gevonden dat voldoende lichaamsbeweging een enigszins lagere kans op prostaatkanker geeft. Zorg daarom voor voldoende lichamelijke activiteit.

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op de ziekte van Parkinson

Lichaamsbeweging wordt geassocieerd met een lager risico op Parkinson. Blijf voldoende bewegen, ook op oudere leeftijd.

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op leverkanker

Stapeling van vet in de lever is geassocieerd met een verhoogde kans op leverkanker. Door voldoende te bewegen verlaag je het risico op vervetting van de lever.

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op diabetes type 2

Er is een relatie aangetoond tussen gebrek aan beweging en diabetes type 2. Door te bewegen verbetert de gevoeligheid voor insuline en daardoor blijft de glucoseregulatie op peil. 

Lichaamsbeweging is bovendien goed om een gezond gewicht te krijgen of te handhaven. Zorg daarom voor voldoende lichamelijke activiteit (minimaal 30 minuten per dag).

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op longkanker

Door voldoende te bewegen verlaag je het risico op longkanker. Dit beschermende effect, met name gezien bij rokers, heeft mogelijk te maken met een betere long- en hartfunctie als gevolg van inspanning.

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op botontkalking

Gebrek aan beweging kan leiden tot botontkalking. Bewegen houdt de botten sterk en gaat verlies van botmassa tegen. Ook neemt het risico op botbreuken af.

Met name krachtoefeningen worden geassocieerd met een verlaagd risico op botbreuken. Als je regelmatig wandelt, sla je twee vliegen in één klap; zowel beweging als de aanmaak van vitamine D via zonlicht houdt de botten sterk.

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op darmkanker

Er is een relatie aangetoond tussen gebrek aan beweging en darmkanker. Zorg daarom voor voldoende lichamelijke activiteit; dit zorgt voor een gezonde stoelgang en een verlaagd risico op darmkanker.

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Er is een relatie aangetoond tussen gebrek aan beweging en hart- en vaatziekten. Bewegen zorgt voor een betere verhouding tussen LDL-cholesterol en HDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterolgehalte kan leiden tot slagaderverkalking. 

Daarnaast zorgt intensieve lichaamsbeweging voor een betere conditie van het hart en de longen, wat helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Lichaamsbeweging is bovendien goed om een gezond gewicht te krijgen of te handhaven. Zorg daarom voor voldoende lichamelijke activiteit (minimaal 30 minuten per dag).

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op een beroerte

Er is een relatie aangetoond tussen gebrek aan beweging en het krijgen van een beroerte. Maar liefst 20% van alle beroertes zou voorkomen kunnen worden als we meer zouden bewegen.

Regelmatige beweging houdt de bloedvaten gezond. Zo voorkom je een hoge bloeddruk, een van de grootste risicofactoren voor een beroerte. Zorg dus voor voldoende lichamelijke activiteit.

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op borstkanker

Gebrek aan beweging is een risicofactor voor het krijgen van borstkanker. Zorg daarom voor voldoende lichamelijke activiteit. Dit lijkt vooral voor vrouwen na de menopauze van belang. Hiervoor hoef je echt niet elke dag naar de sportschool; het is vooral belangrijk om in je dagelijkse routine meer te bewegen.

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op Alzheimer

Er is een relatie aangetoond tussen gebrek aan beweging en Alzheimer. Lichamelijke activiteit vermindert het risico van vervroegde cognitieve achteruitgang.

Tijdens de jeugd worden verbindingen tussen de hersencellen opgebouwd, die op latere leeftijd mogelijk beschermen tegen achteruitgang van de hersenen. Bewegen op jonge leeftijd zorgt voor een extra goede opbouw van deze verbindingen. Ook op hoge leeftijd beschermt bewegen tegen cognitieve achteruitgang.

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op macula-degeneratie

Uit onderzoek blijkt dat drie uur fysieke activiteit per week bij een matige tot lage intensiteit een beschermend effect heeft op de ontwikkeling van macula-degeneratie. Blijf dus voldoende bewegen, ook op oudere leeftijd.

Lichamelijke beweging verlaagt het risico op glaucoom

Regelmatige lichaamsbeweging, vooral in de vorm van aerobe activiteiten, draagt bij aan een normale oogdruk en helpt bij het verbeteren van de bloedsomloop en het voorkomen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk en diabetes. Hierdoor kan beweging het risico op glaucoom verminderen en de progressie ervan vertragen.

Let op: sommige oefeningen kunnen de oogdruk tijdelijk verhogen, zoals omgekeerde houdingen (bijvoorbeeld tijdens yoga) of zware krachttraining.

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of dagelijks bewegen voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2025 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu