X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Mediterraanse voeding

Landen rond de Middellandse Zee hebben van oorsprong een gezonde keuken. Dit werd duidelijk toen bleek dat hart- en vaatziekten veel minder vaak voorkomen bij mensen die er een zogeheten mediterraan voedingspatroon op na houden. Een mediterraan voedingspatroon wordt gekenmerkt door veel groente en fruit, olijfolie, peulvruchten, volkoren producten, noten, vis en mager vlees (zoals kip). Het wordt beschouwd als een van de gezondste eetpatronen. Aangezien er geen nadelen verbonden zijn aan een mediterraan voedingspatroon, is het aan te bevelen om zoveel mogelijk elementen uit dit voedingspatroon te gebruiken voor je eigen voedingspatroon.

Een mediterraan voedingspatroon en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met het volgen van een mediterraan voedingspatroon.

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op diabetes type 2

Een mediterraan voedingspatroon verbetert de gevoeligheid voor insuline, doordat hoge pieken in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen. Gebruik daarom olijfolie in plaats van verzadigd vet en eet veel groenten, fruit, noten en volkoren producten. Beperk het gebruik van volvette zuivelproducten.

En eet een keer vaker gevogelte, vis of peulvruchten in plaats van rood vlees. Ga voor pure voeding en beperk kant-en-klaar producten en maaltijden. Deze gezonde eetstijl verlaagt de kans op diabetes type 2.

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op maagkanker

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op maagkanker. Gebruik daarom olijfolie in plaats van verzadigd vet en eet veel groenten, fruit, noten en volkoren producten. Beperk het gebruik van volvette zuivelproducten.

En eet een keer vaker gevogelte, vis of peulvruchten in plaats van rood vlees. Ga voor pure voeding en beperk kant-en-klaar producten en maaltijden.

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op darmkanker

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op darmkanker. Gebruik daarom olijfolie in plaats van verzadigd vet en eet veel groenten, fruit, noten en volkoren producten. Beperk het gebruik van volvette zuivelproducten.

En eet een keer vaker gevogelte, vis of peulvruchten in plaats van rood vlees. Ga voor pure voeding en beperk kant-en-klaar producten en maaltijden.

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Gebruik daarom olijfolie in plaats van verzadigd vet en eet veel groenten, fruit, noten en volkoren producten. Beperk het gebruik van volvette zuivelproducten.

En eet een keer vaker gevogelte, vis of peulvruchten in plaats van rood vlees. Ga voor pure voeding en beperk kant-en-klaar producten en maaltijden.

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op een beroerte

Een mediterraan voedingspatroon geeft een verlaagd risico op het krijgen van een beroerte. Gebruik daarom olijfolie in plaats van verzadigd vet en eet veel groenten, fruit, noten en volkoren producten. Beperk het gebruik van volvette zuivelproducten.

En eet een keer vaker gevogelte, vis of peulvruchten in plaats van rood vlees. Ga voor pure voeding en beperk kant-en-klaar producten en maaltijden.

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op Alzheimer

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op cognitieve achteruitgang en Alzheimer. Gebruik daarom olijfolie in plaats van verzadigd vet en eet veel groenten, fruit, noten en volkoren producten. Beperk het gebruik van volvette zuivelproducten.

En eet een keer vaker gevogelte, vis of peulvruchten in plaats van rood vlees. Ga voor pure voeding en beperk kant-en-klaar producten en maaltijden.

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op macula-degeneratie

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op macula-degeneratie. Gebruik daarom olijfolie in plaats van verzadigd vet en eet veel groenten, fruit, noten en volkoren producten. Beperk het gebruik van volvette zuivelproducten. En eet een keer vaker gevogelte, vis of peulvruchten in plaats van rood vlees. Ga voor pure voeding en beperk kant-en-klaarproducten en -maaltijden.

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op glaucoom

Een mediterraan voedingspatroon verlaagt het risico op glaucoom. Gebruik daarom olijfolie in plaats van verzadigd vet en eet veel groenten, fruit, noten en volkoren producten. Beperk het gebruik van volvette zuivelproducten. En eet eens vaker gevogelte, vis of peulvruchten in plaats van rood vlees. Ga voor pure voeding en beperk kant-en-klaarproducten en - maaltijden.

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of een mediterraan voedingspatroon voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2025 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu