X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Suikerinname

Suiker is zowel smaakmaker als zoetstof, vulmiddel en conserveermiddel. Het is dan ook goed te begrijpen waarom de levensmiddelenindustrie graag suiker toevoegt aan tal van voedingsmiddelen. Als gevolg hiervan zit suiker ongemerkt in veel producten en krijgen mensen er vaak onbewust te veel van binnen. Van nature komt suiker onder meer voor in fruit, mais, suikerbiet, suikerriet en aardappel.

Suikers die aan producten zijn toegevoegd worden op het etiket vaak met andere termen aangeduid, waardoor ze soms lastig te herkennen zijn. Maltose, dextrose, fructose, lactose, sacharose, galactose, glucose-fructosestroop, honing, agavesiroop; het zijn allemaal voorbeelden van (toegevoegde) suikers.

Frisdrank, vruchtensappen en ijsthee zijn voorbeelden van dranken met veel (toegevoegde) suikers. Probeer de inname van deze dranken zoveel mogelijk te beperken. Ze bevatten veel calorieën maar leveren geen of weinig gezonde voedingsstoffen. Daarnaast zorgen deze drankjes voor snel wisselende bloedsuikerspiegels. Let ook op met het gebruik van suikervrije producten; hierin zitten vervangende zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam. Ook daarmee kun je gewenning aan zoet ontwikkelen.

Suiker en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met een hoge suikerinname.

Een hoge suikerinname verhoogt het risico op diabetes type 2

Het nuttigen van veel suiker is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2. Daarnaast vergroot een hoge suikerinname de kans op overgewicht, wat ook een risicofactor is voor diabetes type 2. Let daarom op je suikerinname.

Een ongemerkte boosdoener is suikerrijke (fris)drank. Ook vruchtensappen bevatten vaak toegevoegde suikers. Aan puur vruchtensap worden weliswaar geen suikers toegevoegd, maar daar zit van nature al veel suiker in. Uit onderzoek is gebleken dat een dagelijkse consumptie van 330 ml suikerrijke drank, een 20% grotere kans op diabetes geeft.

En let op: ook aan kant-en-klaar voedsel is veel suiker toegevoegd.

Een hoge suikerinname verhoogt het risico op hart- en vaatziekten

Het nuttigen van veel suiker wordt geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Veel suiker kan leiden tot overgewicht en een verhoogde kans op diabetes type 2. Dit zijn belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Let daarom op je suikerinname.

Een ongemerkte boosdoener is suikerrijke (fris)drank. Ook vruchtensappen bevatten vaak toegevoegde suikers. Aan puur vruchtensap worden weliswaar geen suikers toegevoegd, maar daar zit van nature al veel suiker in.

En let op: ook aan kant-en-klaar voedsel is veel suiker toegevoegd.

Een hoge suikerinname verhoogt het risico op een beroerte

Het nuttigen van veel suiker wordt geassocieerd met een hoger risico op het krijgen van een een beroerte. Door een hoge suikerinname kan de bloeddruk stijgen. Dit is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van een beroerte. Let daarom op je suikerinname.

Een ongemerkte boosdoener is suikerrijke (fris)drank. Ook vruchtensappen bevatten vaak toegevoegde suikers. Aan puur vruchtensap worden weliswaar geen suikers toegevoegd, maar daar zit van nature al veel suiker in. En let op: ook aan kant-en-klaar voedsel is veel suiker toegevoegd.

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het beperken van je suikerinname voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2025 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu