Suiker is zowel smaakmaker als zoetstof, vulmiddel en conserveermiddel. Het is dan ook goed te begrijpen waarom de levensmiddelenindustrie graag suiker toevoegt aan tal van voedingsmiddelen. Als gevolg hiervan zit suiker ongemerkt in veel producten en krijgen mensen er vaak onbewust te veel van binnen.
Van nature komt suiker onder meer voor in fruit, mais, suikerbiet, suikerriet en aardappel.
Suikers die aan producten zijn toegevoegd worden op het etiket vaak met andere termen aangeduid, waardoor ze soms lastig te herkennen zijn. Maltose, dextrose, fructose, lactose, sacharose, galactose, glucose-fructosestroop, honing, agavesiroop; het zijn allemaal voorbeelden van (toegevoegde) suikers.
Frisdrank, vruchtensappen en ijsthee zijn voorbeelden van dranken met veel (toegevoegde) suikers. Probeer de inname van deze dranken zoveel mogelijk te beperken. Ze bevatten veel calorieën maar leveren geen of weinig gezonde voedingsstoffen. Daarnaast zorgen deze drankjes voor snel wisselende bloedsuikerspiegels. Let ook op met het gebruik van suikervrije producten; hierin zitten vervangende zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam. Ook daarmee kun je gewenning aan zoet ontwikkelen.
Suiker en jouw gezondheid
Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met een hoge suikerinname.
iGene Paspoort
iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het beperken van je suikerinname voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.