In het algemeen hebben transvetten schadelijke gezondheidseffecten. Transvetten zijn slechter voor de gezondheid dan verzadigde vetten.
Transvetten komen van nature voor in dierlijke vetten (in geringe mate) of ze ontstaan bij het industrieel gedeeltelijk harden van onverzadigde vetten. Bij dit proces worden vloeibare oliën omgezet in een minder vloeibare vorm, zodat de structuur steviger (beter smeerbaar) wordt en de houdbaarheid verbetert. Bij het volledig harden van onverzadigd vet ontstaan geen transvetten.
Sinds de jaren 80, toen de schadelijke gezondheidseffecten van transvetten bekend raakten, zijn de industriële transvetzuren grotendeels verwijderd uit onze voeding. Momenteel zijn de grootste bronnen van transvetten van dierlijke aard (zuivel en vlees). Je kunt de inname van transvet beperken door zoveel mogelijk te kiezen voor vloeibaar of zacht vet, en niet te veel koek, gebak en snacks te eten.
Transvetten en jouw gezondheid
Er zijn gezondheidseffecten die samenhangen met het nuttigen van transvetten.
iGene Paspoort
iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het vermijden van transvetten voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.