Verbrand of verkoold vlees kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Als eiwitten in vlees, vis of gevogelte langdurig op hoge temperatuur worden gebakken, dan kunnen er namelijk zogeheten heterocyclische amines (HCA’s) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) ontstaan. Datzelfde geldt voor vlees, vis of gevogelte dat direct in contact staan met vlammen, zoals op de barbecue.
Verbrand vlees en jouw gezondheid
Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met het eten van verbrand vlees.
Verbrand vlees verhoogt het risico op darmkanker
Er zijn aanwijzingen dat verbrand of verkoold vlees een verhoogd risico op darmkanker geeft. Het is daarom verstandig om geen verbrande of verkoolde producten te eten, of de aangebrande stukken weg te snijden voor het eten.
Verbrand vlees verhoogt het risico op slokdarmkanker
Er zijn aanwijzingen dat verbrand of verkoold vlees een verhoogd risico op slokdarmkanker geeft. Het is daarom verstandig om geen verbrande of verkoolde producten te eten, of de aangebrande stukken weg te snijden voor het eten.
iGene Paspoort
iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het beperken van verbrand en verkoold vlees voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.