X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Vette vis

Vette vis is een belangrijke bron van omega-3 vetzuren. Deze vetzuren spelen een essentiële rol bij verschillende processen in het lichaam. Omdat het lichaam deze omega-3 vetzuren niet zelf kan aanmaken, moet je ervoor zorgen dat je ze voldoende binnenkrijgt via je voeding. Voorbeelden van omega-3 vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze zitten vooral in vette vis, zoals makreel, zalm, paling, forel en haring, maar ook in schaal- en schelpdieren. Soms worden voedingsmiddelen ook verrijkt met EPA en DHA, zoals sommige soorten margarine, brood, eieren en vleeswaren. Een ander omega-3 vetzuur is alfa-linoleenzuur (ALA); dat zit vooral in plantaardige producten zoals noten, olie en lijnzaad.

Vis en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met het nuttigen van vis.

Vis verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

In de wetenschappelijke literatuur zijn aanwijzingen gevonden dat omega-3 vetzuren een verlaagde kans geven op sterfte aan hart- en vaatziekten. Omega 3-vetzuren komen voornamelijk voor in vette vis, zoals makreel, zalm en paling, forel.

Een visconsumptie van minimaal 1 keer per week ten opzichte van minder dan 1 keer per maand hangt samen met een 15% lager risico op overlijden aan hart- en vaatziekten.

Vis verlaagt het risico op een beroerte

In de wetenschappelijke literatuur zijn aanwijzingen gevonden dat omega-3 vetzuren een verlaagde kans op een beroerte geven. Omega 3-vetzuren komen voornamelijk voor in vette vis, zoals makreel, zalm en paling, forel.

Een visconsumptie van minimaal 1 keer per week ten opzichte van minder dan 1 keer per maand hangt samen met een 10% lager risico op een beroerte.

Vis verlaagt het risico op Alzheimer

Van omega-3 vetzuren is bekend dat ze een ontstekingsremmende werking hebben; onder meer in de hersenen.

Een lage omega-3 vetzuurstatus en een lage inname van omega-3 vetzuren is geassocieerd met cognitieve achteruitgang en een toegenomen kans op de ziekte van Alzheimer. Zorg dus voor de inname van voldoende omega-3 vetzuren om de cognitieve achteruitgang, die karakteristiek is voor Alzheimer, te verminderen.

Omega 3-vetzuren komen voornamelijk voor in vette vis, zoals makreel, zalm en paling, forel. Eet daarom 1 tot 2 keer per week vis, waarvan minimaal 1 keer vette vis.

Vis verlaagt het risico op leverkanker

Het eten van vette vis lijkt een beschermend effect te hebben op de ontwikkeling van leverkanker. De gunstige gezondheidseffecten van visvetzuren zouden deze associatie kunnen verklaren.

Omega 3-vetzuren komen voornamelijk voor in vette vis, zoals makreel, zalm en paling, forel. Probeer iedere week minimaal 1 keer vette vis te eten.

Vis verlaagt het risico op reuma

Er zijn aanwijzingen dat omega-3 vetzuren een iets verlaagde kans op reuma geven, vanwege hun ontstekingsremmende effect.

Omega 3-vetzuren komen voornamelijk voor in vette vis, zoals makreel, zalm en paling, forel. Eet daarom 1 tot 2 keer per week vis, waarvan minimaal 1 keer vette vis.

Vis verlaagt het risico op macula-degeneratie

In de wetenschappelijke literatuur zijn aanwijzingen gevonden dat omega-3 vetzuren een verlaagde kans geven op macula-degeneratie. Omega 3-vetzuren komen voornamelijk voor in vette vis, zoals makreel, zalm, paling en forel. Het is niet eenduidig bewezen dat een hoge inname van omega-3 vetzuren de progressie van macula-degeneratie kan vertragen.

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het eten van vis voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2025 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu