Vette vis is een belangrijke bron van omega-3 vetzuren. Deze vetzuren spelen een essentiële rol bij verschillende processen in het lichaam.
Omdat het lichaam deze omega-3 vetzuren niet zelf kan aanmaken, moet je ervoor zorgen dat je ze voldoende binnenkrijgt via je voeding. Voorbeelden van omega-3 vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze zitten vooral in vette vis, zoals makreel, zalm, paling, forel en haring, maar ook in schaal- en schelpdieren. Soms worden voedingsmiddelen ook verrijkt met EPA en DHA, zoals sommige soorten margarine, brood, eieren en vleeswaren. Een ander omega-3 vetzuur is alfa-linoleenzuur (ALA); dat zit vooral in plantaardige producten zoals noten, olie en lijnzaad.
Vis en jouw gezondheid
Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met het nuttigen van vis.
iGene Paspoort
iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het eten van vis voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.