X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Allopurinol (ABCG2)

Allopurinol is een enzymremmer die zorgt voor minder urinezuur in het bloed door de omzetting van purine naar urinezuur te remmen. Bij een te hoge concentratie urinezuur in het bloed ontstaan kristallen in gewrichten en nieren. Ook kunnen er knobbels in de huid ontstaan. Allopurinol wordt ingezet bij jicht, nierstenen, nierziekten en bij bepaalde stofwisselingsziekten. Het wordt ook gebruikt bij kanker; grote hoeveelheden urinezuur kunnen ontstaan als bijwerking van chemotherapie.

Allopurinol en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee urinezuur door je lichaam wordt uitgescheiden, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van allopurinol deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Allopurinol en het transporteiwit ABCG2

Urinezuur is een schadelijk afbraakproduct dat in het lichaam afgevoerd wordt met behulp van het transporteiwit ABCG2. Allopurinol wordt ingezet om de urinezuurconcentratie te verlagen. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van het ABCG2 transporteiwit behoorlijk variëren, waardoor de effectiviteit en eventuele bijwerkingen van allopurinol van persoon tot persoon kunnen verschillen. Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met allopurinol.

Let op: Mutaties in het HLA-B*5801 gen kunnen het risico op ernstige bijwerkingen van allopurinol verhogen, maar deze worden niet in kaart gebracht. Het HLA-B*5801 allele komt voor bij 1-2% van de Europeanen en Japanners, terwijl de prevalentie onder Han-Chinezen kan oplopen tot 20%.

Meer lezen over ABCG2-transporteiwit »

Ook bekend als

Zyloric, Acepurin
logo iGene

© Copyright 2025 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu