Flucloxacilline is een zogeheten smal-spectrum antibioticum uit de groep van penicillinen. Het wordt gebruikt voor de behandeling van infecties veroorzaakt door een bepaalde groep (gram-positieve) bacteriën. Voorbeelden daarvan zijn huidinfecties, zoals krentenbaard, steenpuisten, wondroos, ontstoken eczeem en ontstekingen in de buitenste gehoorgang.
Flucloxacilline en het nut van DNA-analyse
Soms treden er bij het gebruik van flucloxacilline milde bijwerkingen op, zoals misselijkheid, braken, diarree en huiduitslag. Deze zijn meestal niet ernstig en van voorbijgaande aard. Er is echter ook een heel kleine kans op ernstige bijwerkingen in de vorm van leverschade; deze kans varieert per individu. Dit is deels te voorspellen op grond van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.
Ook bekend als
Floxapen, Flopen, Staphylex, Softapen, Flubex, Flupen
Mogelijke bijwerkingen
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
- Maag- en darmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree.
In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige diarree (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms koorts. Waarschuw dan een arts. Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd.
- Een pijnlijk of brandend gevoel in de slokdarm of slokdarmontsteking. Dit kunt u voorkomen door de capsule zonder te kauwen, in zijn geheel door te slikken met een vol glas water.
- Huiduitslag met rode vlekjes en bultjes. Dit kan ook nog enkele dagen na afloop van de kuur beginnen. Meestal is de uitslag onschuldig en verdwijnt het vanzelf binnen een week. Huiduitslag kan ook het gevolg zijn van overgevoeligheid voor dit medicijn. Heeft u huiduitslag? Laat uw arts het controleren, zodat deze kan bepalen of het overgevoeligheid betreft.
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten, paarse vlekjes op de huid en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
Zeer zelden kunt u benauwd of duizelig worden, flauwvallen of koorts krijgen. Of u kunt zwellingen krijgen in het gezicht, de lippen, mond en keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
In zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Waarschuw in deze gevallen direct een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst.
Als blijkt dat u overgevoelig bent voor flucloxacilline, mag u dit medicijn of erop lijkende antibiotica niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.
- Pijn in spieren en gewrichten, koorts. Soms begint de koorts pas 2 dagen na het begin van de behandeling.
- Leveraandoeningen, zoals hepatitis of galstuwing. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, een gele kleur van het oogwit of van de huid of jeuk over het hele lichaam. Waarschuw dan een arts. Deze bijwerking kan ook ontstaan als u al enkele weken geleden bent gestopt met dit medicijn.
- Tekort aan kalium, een bepaalde stof in het bloed. U merkt dit het eerst aan spierzwakte, spierkramp of spierpijn meestal het eerst in de bovenbenen en armen, ernstige vermoeidheid, hartkloppingen, heftige buikklachten. Als u last heeft van deze klachten, ga dan naar uw arts.
- Verminderde werking van de nieren, ontsteking van de nieren. Waarschuw uw arts als u minder plast, pijn in uw zij heeft, misselijk bent en u zwak voelt.
- Minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij extreme vermoeidheid en een bleke huid, bij koorts, keelpijn en blaasjes in de mond en bij bloedneuzen en blauwe plekken.
- Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
- Bij het infuus: mensen met epilepsie kunnen bij een hoge dosering van het infuus eerder een aanval krijgen. Overleg hierover met uw arts.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Kinderen
Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen.
Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:
- Bij het infuus: ontsteking van de ader op de plaats van de injectie (tromboflebitis). Het is niet bekend hoe vaak dit voorkomt. Dit kan ontstaan als de injectienaald niet goed in de ader blijft zitten, waardoor het medicijn in het weefsel rond de ader terechtkomt. De verpleegkundige zal het infuus of de injectie dan direct stoppen. De pijn en ontsteking kunt u verminderen door te koelen met koude kompressen.
- Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree. Heeft uw kind meerdere keren per dag diarree met buikpijn, krampen en eventueel koorts? Waarschuw dan direct een arts. Geef het kind voldoende te drinken, anders raakt het uitgedroogd.
- Minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes. Waarschuw de arts als uw kind erg moe is en bleek ziet, als het koorts, keelpijn en blaasjes in de mond heeft en bij bloedneuzen en blauwe plekken.